Bugun...


Merve Küçük

facebook-paylas
ÖZGÜR OLMAK NEDİR?
Tarih: 22-06-2020 12:02:00 Güncelleme: 22-06-2020 12:02:00


ÖZGÜR OLMAK NEDİR?
 
Özgürlüğün herkesçe bir tanımı vardır, herkesin özgürlük anlayışı farklıdır. Kimine göre esaretten kurtuluş, kimine göre sağlık, kimine göre aşk, kimine göre yalnızlık, kimine göre ayakta kalmak, kimine göre her şeyi tek başına halletmektir.
 
Bir annenin bebeğini kucağına almasıdır özgürlük, sancılar içinde kıvranan bedeninin, acısını ruhunun her yerinde, vücudunun her zerresinde hissettiği ağrıların sonunda selamlamasıdır bebeğini özgürlük.
İstediği hayatı yaşayan bir adamın düşüncesidir özgürlük.
 
Yalnız kalmış bir kadının hayata tutunmasıdır özgürlüktür.
 
Aşkın her anına iliklerine kadar yaşayan bir adamın hisleridir özgürlüktür.
 
Yani diyeceğim o ki özgürlük; herkese göre farklı yorumlanan sonsuzluktur.
 
‘Belki de senin özgürlük diye adlandırdığın hayat ayağına dolanmış bir prangadır. Anahtarını bulamadığın bir pranga.’
 
Bunu en iyi anlatan cümleyi bulmayı çalışırken bir yandan da kendi içimde özgürlüğü sorguluyor, anlamaya çalışıyorum.
 
Içindeki sen, senin içindeki kendinle mücadelen belki engeldir özgür olmana. Sen ne kadar ‘ evet artık özgürüm, ben özgürüm’ diye haykırsan da, belki de düşüncelerin tam olarak izin vermiyordur özgürlüğü yaşamaya. Sonsuz olan bu kelime seni ne kadar sonsuzluğa götürüyor mesela. Şu an bu hayattan istediklerini bir düşün, neleri yerinden alıp bir başka masaya koymaya çalıştın. Hangi düşünceni bir rafa kaldırıp devam edebildin, hangi sevgini yok sayabildin, hangi özlemini unuttun, hangi acını yok saydın bu dünyada. Özgür olmak ucu açık bir kelime, ucu açık bir yaşam. Bu yaşamın neresindesin sen?
‘Senin kısıtlandığın yerde devreye girer özgürlük’
 
Hayallerin, yaşamak istediğin hayatı seçerken nelerden vazgeçtiğini, vazgeçirildiğini bir düşün. Sevdiğin ne varsa şu an, bunların tam tersi seni özgür hayata iten sebeplerdir. Sevdiğin işi yap, özgürsün, sevdiğin insanla yaşa özgürsün, sevdiklerin yanında olsun özgürsün işte. Bunlardan biri eksikse, ve sen şu an mutlu değilsen, özgürlük bu hayatın neresinde? Ya içindekileri susturman gerek, ya da sakin bir yaşam sürmen gerek, hangisini seçersen seç bir yanın hep ‘kendine tutsak’ kalacak. Bir yanın hep eksik, bir yanın hep ağrılı.
 
Diyeceğim o ki, özgür olarak yaşamak istediğin hayat belki de senin tutsağın olur. Bunun için bedel ödersin, ağrıların olur günlerce, aylarca, yıllarca. İyice ölç tart, hayatın boyunca çekmek ister misin sancıları. Bir yanın sürekli takılı kalmışken sevdiklerine, bir yanında bilmediğin bir yolculuğa gitmeye hazır mısın?
 
Yaşamadan bilemezsin, ama yaşayanlara sorabilirsin?
Bakar mısınız, size bir şey sormak istiyorum hanımefendi. Özgürlük sizin hangi parçanız? Bana anlatır mısınız, içinizdeki sesleri dinlemeden, kendinizi unutarak yaşadığınızda mı özgür oluyorsunuz? Yoksa kendinize biraz tutsak, biraz uzak olunca mı?


Bu yazı 1780 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
YUKARI